article image Buitenland © ANP

Ruzie escaleert: Polen stuurt geen wapens meer naar Oekraïne

Auteur
Datum: 21/09 08:40

Hoogoplopende ruzie over Oekraïens graan

Polen, een van de belangrijkste bondgenoten van de Oekraïeners sinds de Russische invasie, stopt met het bewapenen van Oekraïne en zal zich voortaan louter op zijn eigen verdediging concentreren. Dat kondigde de Poolse premier Morawiecki woensdag aan. Hij deed die uitspraak enkele uren nadat Polen de Oekraïense ambassadeur had ontboden vanwege een ruzie over graanexport.

‘’We dragen niet langer wapens over aan Oekraïne, omdat we Polen nu bewapenen met moderne wapens’’, reageerde Morawiecki toen een journalist hem vroeg of zijn land Kyiv zal blijven steunen ondanks meningsverschillen over graanexport.

Conflict 

Het besluit van Polen is het volgende hoofdstuk in een hoogoplopende ruzie over Oekraïens graan. Het land stelde vorige week een verbod op de import van Oekraïens graan voor, omdat Poolse boeren niet kunnen opboksen tegen de lage prijzen. Het verbod werd in Polen meteen ingevoerd, terwijl het EU-wijde verbod allang was opgeheven. Het besluit leidde tot woede in Kyiv.

De opstelling van Polen is opmerkelijk. Het land behoort tot de belangrijkste bondgenoten van Oekraïne sinds de Russische invasie. Een paar maanden geleden bekritiseerde de Poolse regering nog dat Duitsland lang intern discussieerde over wapenleveringen, wat door de Polen werd gezien als zeer vertragend.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties