article image Buitenland

Ruzie in India: wie heeft het gerecht butter chicken bedacht?

Auteur
Datum: 24/01 15:05

Familie eist schadevergoeding van 200.000 euro

Wie is de bedenker van het gerecht butter chicken? Een Indiase rechtbank moet vaststellen wie het beroemde gerecht, ook wel murg makhani, heeft bedacht. Twee families met een restaurantketen claimen de bedenker te zijn. Ze vechten hun geschil uit voor de rechter.

‘Boterkip’, gemaakt van gemarineerde kipfilet in combinatie met een zelfgemaakte saus, is een van de bekendste gerechten uit de Indiase keuken.

Volgens de familie Gujral heeft de oprichter van de in Delhi gevestigde keten Moti Mahal het gerecht bedacht. Kundan Lal Gujral zou in de jaren dertig na een bezoek aan Pakistan de ingrediënten hebben gecombineerd.

Moti Mahal sleept concurrent Daryaganj voor de rechter. Dat bedrijf zou onterecht beweren het gerecht te hebben bedacht. Ook zou Daryaganj naar eigen zeggen de uitvinder van dal makhani zijn, een populair gerecht dat ook van boter en room wordt gemaakt.

De familie Gujral eist een schadevergoeding van omgerekend 220.000 euro. En wil daarnaast dat Daryaganj openlijk toegeeft dat Gujral de bedenker is van butter chicken.

De rechtbank heeft gezegd de tijd te willen nemen om beide kanten van het verhaal te onderzoeken. De uitspraak volgt naar verwachting pas in mei.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties