article image

Hoe fysiotherapie kan helpen bij chronische pijn


Wanneer je last hebt van chronische pijn, dan kan dit ontzettend vervelend zijn. Helemaal omdat het de ene dag erger is dan de andere dag. Het is dus vooral een kwestie van ermee leren om te gaan. Het is namelijk soms zo erg dat mensen er niet alleen lichamelijk flinke hinder van ondervinden, maar ook psychische klachten krijgen. Het is dus belangrijk om alles in het werk te stellen, deze klachten en vooral ook de pijn te verminderen, zodat de kwaliteit van leven verbetert. Omdat een fysiotherapeut gespecialiseerd is in de werking van spieren en gewrichten, is dit een goede manier om de pijn te verminderen en te leren omgaan met de pijn die blijft. Hoe fysiotherapie hierbij kan helpen, vertellen we je aan de hand van een aantal praktische voorbeelden.

Het belang van fysiotherapie bij chronische pijn

Chronische pijn is een veelvoorkomend probleem dat het dagelijks leven van mensen aanzienlijk kan beïnvloeden. Het kan het moeilijk maken om eenvoudige taken uit te voeren, zoals lopen, buigen of zelfs gewoon ontspannen. Fysiotherapie kan daarom goed helpen bij het verminderen van deze pijn en het herstellen van de normale bewegingsvrijheid. Dit zorgt er misschien dan wel niet meteen voor dat je volledig pijnloos bent, maar leert je er wel mee omgaan. Dus heb jij regelmatig last van bepaalde spieren of gewrichten, dan is fysiotherapie Leeuwarden Huizum zeker de moeite waard, zodat jullie samen kunnen kijken naar een passend behandelplan.

Verschillende behandelmethoden

Bij fysiotherapie wordt er gebruik gemaakt van verschillende behandelmethoden om chronische en ook andere pijn te verlichten. Wat we vaak zien, is dat je bepaalde oefeningen moet doen, is je spieren gewrichten soepel houden en ook versterken. Dit kan redelijk eenvoudig zijn, maar kan zeker ook in bepaalde gevallen erg intensief zijn. Het is dus ook niet voor niets dat de fysiotherapeut je regelmatig wil zien voor controle. Door de oefeningen thuis uit te voeren, kunnen ze tijdens de behandeling zien hoe het met de voortgang is. Naast deze oefeningen zal een fysiotherapie Drachten ook altijd wat manuele handelingen uitvoeren, door direct de problemen ook met zijn eigen handen aan te pakken. Dit is vaak een vorm van massage, waarbij spieren en gewrichten soepeler worden gemaakt.

Individueel behandelplan

We hebben hem al even genoemd, maar wanneer je voor bepaalde klachten naar een fysio gaat, zal er altijd een volledig persoonlijk behandelplan worden opgesteld. Dit klinkt misschien heel vanzelfsprekend, maar is lang niet altijd het geval. De reden dat dit zo belangrijk is, is omdat ieder lichaam anders reageert op pijn, maar ook op de behandeling tegen pijn. Je kunt je dus wel voorstellen dat het belangrijk is dat de fysio in eerste instantie samen met jou een aantal behandelingen gaat uitvoeren, om zo vervolgens op basis van wat hij of zij ziet, een plan kan maken dat past bij de ernst van jouw klachten. Belangrijk is wel dat de je oefeningen die je mee naar huis krijgt, ook daadwerkelijk uitvoert, zodat je op basis daarvan samen met de fysiotherapeut kunt kijken wat de voortgang is.


Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties