article image Politiek

EU sluit migratiedeal met Libanon: miljard euro om migranten tegen te houden

Auteur
Auteur: Marco Hiddingh
Datum: 02/05 13:45

'Brussel wil ook helpen bij vrijwillige terugkeer van vluchtelingen naar 'veilige gebieden’ in Syrië'

Ursula von der Leyen, kopstuk van de Europese Unie, heeft een steunpakket van 1 miljard euro aangeboden om de migrantenroute vanuit Libanon af te stoppen. Syrische vluchtelingen komen massaal vanuit Libanon naar EU-land Cyprus. 

Dit jaar kwamen bijna 4.000 Syrische vluchtelingen aan in Cyprus, een forse toename als je dit aantal vergelijkt met dezelfde periode in 2023. Toen kwamen slechts 78 Syrische vluchtelingen Cyprus binnen. 

"De situatie aan de Cypriotische grens is nog maar een voorproefje van wat kan gebeuren", waarschuwt de Libanese premier Najib Mikat tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Cypriotische president en EU-kopstuk Ursula von der Leyen. De miljard euro moet onder meer worden gebruikt om de toegang tot onderwijs en gezondheidszorg te vergroten.

Om de economie te ondersteunen, wil de EU bijdragen aan de hervorming van de financiële sector. "Dat is nodig voor herstel van internationaal vertrouwen bij private investeerders", zegt Von der Leyen. Brussel verwacht dat Libanon alle mogelijke maatregelen zal treffen om te voorkomen dat migranten naar Cyprus vertrekken, in ruil voor de geboden hulp.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties