article image Politiek

Europese leiders en hooggeplaatste generaals waarschuwen: oorlog met Rusland is nabij

Auteur
Auteur: Marco Hiddingh
Datum: 30/03 17:30

'Russische invasie in Oekraïne is vergelijkbaar met de situatie in 1939'

De afgelopen maanden is de Europese bevolking gewaarschuwd door verschillende Europese leiders en generaals: een oorlog met Rusland is nabij. 

Dit weekend waarschuwde de Poolse premier Donald Tusk nog voor een oorlog met de Russische federatie. Volgens hem zitten we in een 'vooroorlogse tijdperk'. Hij wil niemand bang maken, zegt hij, maar 'oorlog is niet langer een concept uit het verleden.'

Op X zei Tusk donderdag 28 maart nog: 'Er zal geen veilig Europa zijn zonder een vrij Oekraïne.'

Tekst gaat onder foto verder.

Tusk is niet de enige die zich zorgen maakt over de Europese veiligheid. Het AD interviewde dit weekend de hoogste militair van de NAVO, Rob Bauer. Hij krijgt altijd de vraag: Maar dat gebeurt toch niet bij ons? 'Dat dachten we in de meidagen van 1940 ook. Stralend weer was het', is zijn antwoord. 

Op 14 maart gaf de Franse president Emmanuel Macron ook aan dat hij zich zich zorgen maakt. Volgens hem moeten we ons voorbereiden op een oorlog met Rusland, als we op ons continent vrede willen bewaren. 

Ook de minister van Defensie van het Verenigd Koninkrijk sluit zich hier bij aan. Hij veronderstelt, net zoals Tusk, dat we 'van een naoorlogse naar een vooroorlogse wereld gaan'

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties