article image Politiek

Intern onderzoek D66: partij is 'betweterig' en 'te woke'

Auteur
Auteur: Marco Hiddingh
Datum: 04/04 17:30

D66'ers hebben 'vaak de neiging om gelijk te halen op de waarheid'

Uit een intern onderzoek van D66 blijkt dat de partij volgens kiezers ronduit teleurgesteld zijn vanwege de 'betweterige toon' en de 'uitsluitende' taal van D66'ers in de woke-discussie. Die conclusie trekken de directeur van het wetenschappelijke bureau en de politiek adviseur van fractievoorzitter Rob Jetten. 

Daarnaast zouden kiezers ook teleurgesteld zijn geraakt door het 'nieuwe leiderschap' dat door ex-voorvouw Sigrid Kaag werd gepredikt. "Nieuw leiderschap was nooit inhoudelijk geladen door de partij – pas achteraf moest een commissie zich daarover buigen – waardoor iedereen diens eigen verwachting eraan kon verbinden. De verwachtingen die de slogan wekten, kwamen zo uiteindelijk als een boemerang naar D66 terug.”

De aanleiding van het onderzoek is de afgelopen verkiezingsnederlaag van de partij. Van de 24 zetels bleven er na de verkiezingen nog maar 9 over in de Tweede Kamer. 

In het onderzoek wordt tevens veronderstelt dat D66 "zelf een taal is gaan spreken die veel mensen ervaren als moralistisch, vervreemdend en uitsluitend." Dat zou juist strijdig zijn met hun agenda die is gericht op inclusie. Deze veronderstelling komt voort uit het feit dat de onderzoekers zelf hebben gezien dat mensen D66'ers 'als te woke' zien. 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties