article image Politiek

Jan Paternotte: 'Poetin wint verkiezingen in Nederland'

Auteur
Auteur: Marco Hiddingh
Datum: 20/05 11:30

'Poetin kan blij zijn met het werk van PVV, VVD, NSC en BBB'

D66-prominent Jan Paternotte herhaalt op X een quote van een Russische journalist. Vorig jaar in november, toen de PVV de verkiezingen won, zei die journalist: "Poetin wint verkiezingen in Nederland." Paternotte zegt nu dat die uitspraak klopt. "Een verlamde EU, meer desinfo en Europese terugtrekking uit Afrika: Poetin kan blij zijn met het werk van PVV, VVD, NSC en BBB."

Het nieuwe kabinet wil dat de EU zich niet verder uitbreidt. Zo'n uitbreidingsstop van de EU is 'een gigantische geopolitieke overwinning voor het Kremlin', betoogt politiek activist Joshua Livestro. Paternotte is het hier mee eens: "Als landen die graag bij Europa willen horen de hoop op toetreding zien vervliegen, worden ze veel kwetsbaarder voor invloed van Rusland. Dat maakt de EU zwakker, Rusland sterker."

Daarnaast zouden de bezuinigingen op de NPO en de belastingverhoging voor kranten meer ruimte bieden voor desinformatie, wat volgens Paternotte 'het instrument' is waar Poetin westerse landen vaak mee beïnvloedt.

De D66-prominent staat ook kritisch tegenover het inperken van ontwikkelingshulp. Dat zou Poetin namelijk ook in de kaart spelen. "Poetin wil vrij spel én dat wij ons terugtrekken uit Afrika. Precies wat Wilders I doet met grootste korting op ontwikkelingswerk ooit." 

Het Kremlin verwerft veel macht in Afrika, onder andere door paramilitaire organisaties zoals de Wagnergroep daar te vestigen. De organisatie helpt regeringen met het onderdrukken van de oppositie en vecht in veel conflicten mee met de machthebbers. Wagner laat zich in ruil daarvoor uitbetalen in zeer lucratieve bos- en mijnbouwconcessies, de huurlingen beschermen en exploiteren onder meer goud-, uranium-, en lithiummijnen. 

"Als je in de straten van hoofdsteden als Bamako of Bangui rondloopt, kun je moeilijk om de opmars van Rusland heen. De Russische driekleur wappert op straat en aan gevels. Veel inwoners zijn blij met de militaire hulp die Rusland hun geeft. Hun leiders zeggen dat dankzij de Russische aanwezigheid belangrijke militaire successen worden geboekt in de strijd tegen terreur", zegt NOS-correspondent Saskia Houttuin

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties