article image Politiek

Kritiek op Van der Plas na Telegraaf-kop: 'Plasterk aan schandpaal nagelen moet stoppen'

Auteur
Auteur: Marco Hiddingh
Datum: 20/05 09:34

'Persvrijheid goed, behalve wanneer er zaken onderzocht worden'

Op X uiten een aantal journalisten en mediafiguren hun kritiek op BBB-leider Caroline van der Plas nadat ze stelde dat het aan de schandpaal nagelen van de beoogd premier Ronald Plasterk moet stoppen. "Persvrijheid goed, behalve wanneer er zaken onderzocht worden", zegt schrijver Maarten Hopman. 

Hopman verwijst naar het onderzoek van de NRC naar de patentkwestie van Ronald Plasterk. Vijf jaar geleden richtte hij een biotech-start-up op, die later voor 32 miljoen euro werd verkocht, mede dankzij een wetenschapper die het patent mogelijk maakte en de bijdrage van het Amsterdam UMC. Echter, de volledige winst ging naar Plasterk en zijn zakenpartners.
Sinds het onderzoek van de NRC wordt er getwijfeld aan Plasterk zijn integriteit, en vraagt men zich af of hij wel geschikt is als premier. 

FD-journalist Gert van Harskamp reageert ook kritisch op de uitspraak van Van der Plas. "Nou, journalisten, of je even wilt stoppen met het controleren van de macht!" De BBB-leider reageerde op het X-bericht met: "Welke macht? Plasterk is ambteloos burger. En vind u het wenselijk dat mensen zonder bewijs of veroordeling aan de schandpaal worden genageld? Goed om te weten."

Schrijver Hopman zag de reactie van Van der Plas. Hij meent dat de vrije pers iedere dag een stukje verdachter wordt gemaakt. "Nu heet gedegen onderzoek van prijswinnende journalist ineens 'aan de schandpaal nagelen'."

Onderzoeksjournalist Eric Arends zegt dat zijn collega-journalisten al ver voordat Plasterk in beeld was bij deze coalitie onderzoek deden naar de beoogd premier. "Wat BBB-kopstuk Caroline van der Plas nogal insinuerend beschrijft als een bewuste actie-beschadiging, blijkt in werkelijkheid gewoon doorlopend journalistiek werk van diverse collega's dat al gaande was ruim voordat Plasterk in beeld was bij de 'Hoop, lef en trots'-coalitie."

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties