article image Politiek

Zoektocht naar Dick Schoof verliep niet zonder slag of stoot: ‘Veel gesteggeld door formerend viertal’

Auteur
Datum: 29/05 09:01

Schoof kwam eerder in opspraak: volgde burgers als NCTV-baas met verboden nepaccounts

Hij stond op geen enkel lijstje, maar wordt toch premier van Nederland. 'Superambtenaar' Dick Schoof is gisteren door PVV, VVD, NSC en BBB naar voren geschoven als hun gezamenlijke kandidaat voor het Torentje. Over de benoeming van de ex-PvdA'er zou ''veel gesteggeld'' zijn tussen het formerende viertal. Volgens De Telegraaf is oud-informateur Kim Putters (ook PvdA) gepolst voor het premierschap, en is er - nadat hij niet wilde - nog een andere kandidaat benaderd. 

Vlak nadat het nieuws naar buiten kwam gaf de beoogd premier dinsdag een persconferentie. Wie is deze man? Dick Schoof (67) was ooit PvdA-lid, maar is nu partijloos. Schoof was sinds 2020 secretatis-generaal (topambtenaar) op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daarnaast was hij de afgelopen tien jaar baas bij de Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding (NCTV), baas bij de AIVD en actief bij de IND, de Immigratie- en Naturalisatiedienst. 

Voor de schermen klinkt een en al lof vanuit de formerende vier, maar achter de schermen verliep de benoeming van Schoof - om wat voor reden dan ook - niet vlekkeloos. De Telegraaf, dinsdagavond: 

''Haagse bronnen melden aan De Telegraaf dat er in het formerende viertal veel gesteggeld is over de potentiële nieuwe bewoner van het Torentje. Na het afhaken van Ronald Plasterk is volgens ingewijden SER-voorman Kim Putters tevergeefs gevraagd om premier te worden.

Ook is er tenminste nog een andere kandidaat voor het premierschap gepolst. Uiteindelijk werd Schoof bereid gevonden om de politieke topfunctie te gaan vervullen.''

MH17-dossier 

Tijdens de persconferentie werd Schoof meerdere keren ondervraagd over voorvallen die plaatsvonden onder zijn vorige functies, bijvoorbeeld het feit dat Schoof als NCTV-baas burgers liet volgen met verboden nepaccounts. Ook werd de voormalig PvdA'er gevraagd naar een ander, gevoelig onderwerp: het MH17-dossier. Schoof zou zich als topambtenaar hebben bemoeid met een kritisch rapport over de vliegramp. ''Ik verwijs naar bewindspersonen die daar toen verantwoordelijk voor waren'', reageert Schoof gematigd. 

Wie hij als inspiratiebron ziet? Mark Rutte, zei de beoogd premier gisteren tijdens de persconferentie. Maar hij zal Ruttes manier van werken niet overnemen. ''Ik zal het op mijn manier doen. Het kan niet het geval zijn dat we op elkaar lijken."

Poll

Poll

Het vragenvuur van GeenStijl en Hart van Nederland over de MH17-kwestie

GeenStijl

(via)

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties