article image Politiek © ANP

Mysterie tijdens BRICS-top: Chinese president Xi zegt belangrijke speech af

Auteur
Datum: 23/08 18:00

Roddel over gezondheidsincident doet de ronde

Tijdens de BRICS-top in Afrika gebeurde woensdag iets opmerkelijks: de Chinese president Xi Jinping bleef weg tijdens een bijeenkomst waar hij zelf een speech zou geven. De toespraak werd uiteindelijk voorgelezen door de Chinese minister van Handel.

Op een driedaagse bijeenkomst overleggen de leiders van de zogenoemde BRICS-landen, het samenwerkingsverband van Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, over de uitbreiding van hun samenwerking. Onder meer Argentinië, Saudi-Arabië en Indonesië zouden geïnteresseerd zijn.

Volgens de officiële planning zou Xi Jinping spreken tijdens de bijeenkomst in Johannesburg. Maar de Chinese president kwam helemaal niet opdagen. Xi was daarmee de enige die wegbleef van de top, en dat is volgens experts zeer ongebruikelijk.

Geruchten 

Er doen zich verschillende geruchten de ronde over de afwezigheid van Xi. Zo wordt er gedacht dat de president misschien even ziek was, of dat een andere dringende kwestie zijn aandacht vereiste. ‘’Maar het kan ook gaan om een reactie op bepaalde ontwikkelingen tijdens de BRIC-top. Op dit moment weten we het gewoon niet’’, zegt Chinakenner Brian Hart tegen CNN.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties