article image Politiek © HvNL

Omtzigt blijft dwarsliggen: NSC niet weer om tafel met PVV, VVD en BBB

Auteur
Datum: 13/02 08:43

Hij vindt dat PVV, VVD en BBB eerst een regeerakkoord moeten sluiten op hoofdlijnen.

NSC-leider Pieter Omtzigt wil niet weer om tafel gaan met PVV, VVD en BBB. Daarmee voert hij niet het advies uit van informateur Ronald Plasterk, die in zijn eindverslag PVV, VVD, NSC en BBB adviseert om door te praten over de vorming van een nieuw kabinet. ‘’We gaan in een volgende ronde niet meepraten’’, reageert Omtzigt op het verslag van de PvdA’er.

Wel herhaalt de NSC-leider bereid te zijn om een minderheidskabinet, bijvoorbeeld bestaande uit PVV, VVD en BBB, te steunen vanuit de Tweede Kamer als gedoogpartner. Als hij ooit wordt uitgenodigd ‘’om eens van gedachten te wisselen’’ zal hij dat ‘’op dat moment beoordelen’’. Wel eist Omtzigt dat de drie eerst praten over een regeerakkoord op hoofdlijnen.

Tekst gaat verder onder de video.

De grote gedoogshow 

‘’Het moge duidelijk zijn dat niet iedereen in een kabinet slechts kan gedogen’’, schrijft Plasterk in zijn verslag, verwijzend naar VVD en NSC die allebei een gedoogrol ambiëren. De vraag wie die rol uiteindelijk op zich zal nemen, kan in de toekomst opnieuw tot spanningen leiden tussen de partijen. VVD-leider Dilan Yesilgöz gaf vlak na de verkiezingen aan alleen gedoogsteun te willen geven aan een kabinet met de PVV. Nu ook Pieter Omtzigt openlijk bevestigt de gedoogrol te ambiëren, en dat op 10 januari al zou hebben aangegeven bij Ronald Plasterk, is het de vraag of de VVD voet bij stuk houdt.

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over het eindverslag van Ronald Plasterk. Zijn klus zit er hoogstwaarschijnlijk op. De voormalig-PvdA-minister schrijft in zijn eindverslag dat de Kamer een nieuwe informateur moet benoemen.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties

Personen