article image Politiek

Rechts kabinet zo goed als rond, vandaag wordt premierskandidaat besproken

Auteur
Datum: 15/05 08:52

Wordt Plasterk vandaag voorgedragen als premierskandidaat?

PVV, VVD, NSC en BBB zijn het eens geworden over het concept-hoofdlijnenakkoord waar al maanden over wordt onderhandeld. Na een lange formatiedag liet PVV-leider Geert Wilders dinsdagavond weten dat hij denkt dat de formerende partijen eruit gaan komen. ‘’Ik zie het niet meer fout gaan.’’ Woensdag ligt de premiersvraag op tafel en zullen inhoudelijk nog wat ‘puntjes op de i worden gezet’, aldus BBB-voorvrouw Caroline van der Plas. 

Wilders benadrukt dat niet alleen hij positief gestemd is, maar dat hij spreekt namens alle formerende partijen. ‘’Ik denk dat het goed komt en dat kan ik ook namens de collega’s zeggen.’’

Ook volgens NSC-voorman Pieter Omtzigt is er ‘op een haar na een akkoord’. En VVD-leider Dilan Yesilgöz spreekt van ‘een goede dag’. ‘’Op een paar punten moeten we nog verder. Maar u ziet ons opgelucht naar buiten lopen.’’

Minister-president 

Omtzigt zegt dat ‘een verbindende premier’ cruciaal is voor een regering. ‘’Een regering functioneert goed als daar een goed team zit’’, aldus de partijleider. Of er in dat team ook NSC’ers zullen plaatsnemen, was de afgelopen maanden een raadsel. Dinsdag liet Omtzigt weten dat waarschijnlijk een of twee politici uit de huidige Tweede Kamerfractie bewindspersoon worden. 

De naam van Ronald Plasterk wordt volgens verschillende media genoemd als mogelijke premier. Of Geert Wilders de oud-verkenner en PvdA’er ook daadwerkelijk zal voordragen, blijft vooralsnog een raadsel. Geen van de formerende partijen wil reageren op de geruchten. 

Poll

Poll

Geruchtencircuit

‘’Hoewel PVV-Leider Geert Wilders nog niet publiekelijk bekend heeft gemaakt wie zijn kandidaat-premier is, houden de andere formerende partijleiders er rekening mee dat hij Ronald Plasterk (PvdA) naar voren zal schuiven als de volgende premier van Nederland.’’ de Volkskrant. 

‘’Ronald Plasterk is in beeld als beoogd minister-president. Dat vertellen verschillende bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Zij noemen Plasterk als de meest waarschijnlijke kandidaat voor het Torentje, om het extraparlementaire kabinet te gaan leiden.’’ RTL Nieuws. 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties