article image Politiek © Videostill

Segers: VVD en CDA wilden tijdens formatie tóch wel met de linkse wolk aan tafel

Auteur
Datum: 07/10 15:00

Kaag had bijna haar zin gekregen

De VVD en het CDA stonden tijdens de formatie van Rutte IV op het punt om tóch gesprekken aan te gaan met de PvdA en GroenLinks. Dat onthult voormalig ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers in zijn boek Macht en onmacht. ‘’Ik hoorde later dat ze de bocht wilde nemen’’, vertelt hij in Dit is de dag.

Impasse 

Even terug in de tijd. De formatie van het inmiddels gevallen kabinet verliep alles behalve vlekkeloos. Er dreigde een impasse aan de onderhandelingstafel. De PvdA en GroenLinks wilden niet zonder elkaar aan de onderhandelingstafel plaatsnemen. De VVD en het CDA wilden niet met twee, maar met maximaal één linkse partij om de tafel. Het alternatief, een doorstart van Rutte III met de ChristenUnie, werd geblokkeerd door D66.

Segers, die in zijn boek terugblikt op zijn politieke carrière, stelt dat hij uit ‘’zeer betrouwbare bron’’ heeft vernomen dat de VVD en het CDA op het punt stonden om tóch te onderhandelen met de twee linkse partijen.

Ik hoorde later dat de VVD en het CDA met elkaar praatten van: ‘de ChristenUnie wil echt niet, dus we zullen toch een keer de bocht moeten nemen’.

Doorbraak 

De ellenlange formatie werd uiteindelijk doorbroken door het besluit van D66-leider Sigrid Kaag om tóch te onderhandelen over een doorstart van Rutte III. Kaag hief haar blokkade dus net te vroeg op, blijkt nu.  De voormalig ChristenUnie-leider onthult ook in het interview dat hij niet per se zin had in een doorstart van Rutte III.

Ik heb altijd gezegd: ga nou niet door met diezelfde club, dat is echt onverstandig. Maar ik heb landsbelang boven partijbelang gesteld, al klinkt dat wat pathetisch.

De formatie zat muurvast. 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties