article image Politiek © ANP

Timmermans draait op defensie: PvdA-GL wil wettelijke NAVO-norm

Auteur
Datum: 23/08 08:55

'Geen problemen opgelost, wel ont-zet-tend veel geld uitgegeven'

De nieuwe PvdA-GL-leider Frans Timmermans kondigde gisteren een ommezwaai aan als het gaat om defensie-uitgaven. Hij wil dat de NAVO-defensienorm, twee procent van het bruto binnenlands product, wordt vastgelegd in de Nederlandse wet. PvdA en GroenLinks waren eerder tegen zo’n norm.

Uithaal naar Rutte-IV

Tijdens zijn eerste ledensessie haalde Timmermans ook stevig uit naar het kabinet Rutte-IV. Volgens de vertrekkend Eurocommissaris heeft het vierde kabinet Rutte heel veel geld uitgegeven, maar geen structurele problemen opgelost. Ook liet Timmermans weten dat een eventuele samenwerking met de VVD van Dilan Yesilgöz hem een ‘ingewikkeld verhaal’ lijkt.

Door het vertrek van Timmermans moet het demissionaire kabinet op zoek naar een nieuwe Eurocommissaris. EU-kopstuk Ursula vonder Leyen heeft aan demissionair premier Mark Rutte laten weten dat Nederland iemand mag voordragen. Voormalig PvdA-leider Diederik Samson zou interesse hebben in de functie, schrijft De Telegraaf. Ook ministers Sigrid Kaag (D66) en Wopke Hoekstra (CDA) worden genoemd.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties