article image Algemeen

Nederland dreigt NAVO-norm defensie-uitgaven niet te halen

Auteur
Datum: 16/08 08:43

Misser door economische groei en kasschuiven

Nederland dreigt de NAVO-norm voor defensie-uitgaven niet te halen, blijkt uit een nieuwe prognose. Terwijl Nederland volgens de afspraken minimaal 2 procent van het bbp aan defensie moet spenderen, blijven de uitgaven steken op 1,96 procent: zo’n 400 miljoen euro te weinig.

De NAVO-defensienorm dreigt niet te worden gehaald door economische groei en kasschuiven, schrijft De Telegraaf. Door de economische groei in Nederland neemt het bbp toe. Als de defensie-uitgaven niet meestijgen met het bbp, daalt het percentage dat Nederland uitgeeft aan de krijgsmacht.

Extra miljoenen onzeker

Volgens een woordvoerder van demissionair defensieminister Kajsa Ollongren is de NAVO-norm ‘een uitgangspunt’. ‘’Je kunt niet elke keer als de economie groeit geld bijleggen. Maar daar zit wel wat rek in.’’ Het ministerie van Defensie wacht nog op een augustus-raming voor de economische groei. Pas dan zal er een beslissing worden genomen over het vraagstuk. ‘’Als het gat nog groter wordt, moet er mogelijk geld bij’’, laat de woordvoerder weten.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties

Personen