article image Politiek

Orbán steunt Rutte niet als NAVO-kandidaat voordat er een nieuwe premier is in Nederland

Auteur
Auteur: Marco Hiddingh
Datum: 18/04 16:30

'De irritatie over Orbáns positie neemt er toe'

Wat moet Mark Rutte nog doen om steun van Hongarije te krijgen voor zijn beoogde positie als hoofd van de NAVO? Met een glimlach wendt de Hongaarse leider Viktor Orbán zich naar de camera van de NOS wanneer hij hun vraag hoort te midden van het geroezemoes in een conferentiezaal in Brussel. 

Net nadat hij een groep conservatieve volgelingen heeft toegesproken, beantwoordt Orbán zonder te aarzelen: "Ik wacht eerst tot er een nieuwe premier in Nederland is", zegt hij met een tevreden glimlach. Hij is zichtbaar geamuseerd door zijn enigszins plagerige reactie. 

Buiten stapt hij samen met zijn team in een auto, op weg naar de EU-top in Brussel. Daar zal tijdens de bijeenkomsten op woensdag en donderdag ook de kandidatuur van Rutte ter sprake komen. De meeste van de 32 NAVO-lidstaten willen graag dat Rutte snel wordt benoemd als de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Er zijn vier landen, waaronder Hongarije, Roemenië, Slowakije en Turkije, die nog niet overtuigd zijn. Orbán lijkt hierbij de grootste tegenstander.

De Amerikaanse president Joe Biden wil het liefst nog vóór de NAVO-top in begin juli Rutte benoemen tot NAVO-topman. 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties