article image Algemeen

'Nog maar 4 lidstaten niet overtuigd van NAVO-baan Rutte'

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 02/04 13:28

Buit lijkt zo goed als binnen

Mark Rutte is weer een stap dichterbij een rol als secretaris-generaal van de NAVO te zijn. Het aantal lidstaten dat voor de aanstelling van Rutte is wordt inmiddels geschat op 28. Vier landen moeten nog overtuigd worden, want voor toetreding tot de functie is een unanieme stemming nodig. Er is onder andere nog weerstand uit Hongarije.

De tegenkandidaat van Rutte is president Klaus Johannis van Roemenië. Toch lijkt Rutte alom populairder te zijn. Sinds vorige maand president Biden van de Verenigde Staten zijn voorkeur uitsprak voor de Nederlandse premier, is de positie van Rutte alleen maar sterker geworden.

Rutte brengt dinsdag een bliksembezoek aan Litouwen. De officiële reden is een bezoek aan een NAVO-basis waar Nederlandse militairen zijn gestationeerd en een werkdiner met Europese leiders, maar dat er achter de schermen ook over Ruttes kandidatuur wordt gesproken is aannemelijk. Haagse bronnen melden aan de Telegraaf dat de Baltische staten (Litouwen, Estland en Letland) naar alle waarschijnlijkheid ook Rutte zullen verkiezen boven Johannis.

Als er unanimiteit is over de nieuwe secretaris-generaal zal Rutte mogelijk zijn kabinet vroegtijdig verlaten. Het is niet bekend wie de rol van demissionair premier dan op zich zal nemen.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties