article image Politiek

Erdogan heeft nog geen beslissing genomen over mogelijke NAVO-functie van Rutte

Auteur
Auteur: Marco Hiddingh
Datum: 26/04 19:00

Rutte was op persoonlijke titel afgereisd voor het 'sollicitatiegesprek' met zijn 'goede vriend' Erdogan

De Turkse president, Recep Tayyip Erdogan, heeft zijn steun voor Mark Rutte als de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO nog niet uitgesproken. Na een bijeenkomst met de demissionaire premier in Istanbul, verklaarde Erdogan tijdens een gezamenlijke persconferentie dat hij nog tot een besluit moet komen.

Erdogan gaf aan vorige week ook telefonisch overlegd te hebben met de Roemeense president Klaus Iohannis, die eveneens kandidaat is om Jens Stoltenberg op te volgen als hoofd van de NAVO. De Turkse leider benadrukte dat hij een beslissing zal nemen over de nominatie, waarbij 'strategische wijsheid' en 'rechtvaardigheid' meewegen.

Rutte was op eigen gelegenheid naar Istanbul gereisd voor het 'sollicitatiegesprek' met zijn 'goede vriend' Erdogan. Hij beschreef Turkije als een 'cruciale bondgenoot', gelegen in een 'moeilijke buurt'. Turkije dringt erop aan dat de nieuwe NAVO-leider terrorismebestrijding prioriteit geeft en erkent de leidende rol van Turkije in het stabiliseren van de zuidelijke flank van het NAVO-gebied.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties