article image

Prinsjesdag. Of toch niet?


Vorige maand was Prinsjesdag. De dag waarop we samen met de Koning terugblikken op afgelopen jaar en op wat er ons te wachten staat. Deze editie is in een aantal gevallen bijzonder. In de eerste plaats hebben we een demissionair kabinet dat in feite alleen voor de bühne optreedt. Wat stond ons nog meer te wachten op de derde dinsdag van september in 2023? Laten we afgaan op de aspecten van Prinsjesdag in de voorgaande jaren.

De Gouden Koets
Een nationaal fenomeen dat tijdens Prinsjesdag aan ons voorbij komt rijden, is de welbekende Gouden Koets. Prachtig versierd met hele kunstwerken waar menig renovlies behangen een puntje aan kunnen zuigen. Dat geldt alleen niet voor de strakke afwerking die bij een gestucte wand van hogere kwaliteit is die en bijdraagt aan een behangklaar nieuwbouw muur. De vele details in de Gouden Koets zijn alles behalve egaal en strak.

Hoedjesparade

Tijdens Prinsjesdag kunnen we uitkijken naar de enorme verscheidenheid aan hoedjes van onze vrouwelijke kabinetsleden. Waar de één een ster is in het stucen van een wand, heeft de ander de kwaliteit in het kiezen van het hoedje. Hoe leuk om zulke unieke hoofddeksels te ontwerpen? De ene nog opvallender en uitgesprokener dan de ander. Soms wil een minister nog wel eens een al dan niet subtiele boodschap vertellen via de hoed op haar hoofd. Caroline van der Plas is daar een mooi toonbeeld van.

De Troonrede
Volgende punt dat we niet kunnen missen tijdens Prinsjesdag is de Troonrede. Voor de meesten niet het grootste spektakel, al wordt hierin door de Koning wel verteld wat we volgend jaar kunnen verwachten. De lange, monotone toespraak in moeilijke bewoordingen maakt het voor de doorsnee inwoner van Nederland een uitdaging om de rede tot het eind uit te zitten. Laat staan om te luisteren naar de inhoud en de boodschap te begrijpen. Gelukkig is er voor dit jaar het plan opgepakt de moeilijke woorden en uitgerekte zinnen makkelijker en korter te maken.

De prinsessen
Voor velen van ons is dit toch wel het hoogtepunt. Waar de prinsessen steeds ouder worden, krijgen ze meer verantwoordelijkheden. Zo ook dit jaar tijdens Prinsjesdag. Amalia, de oudste van de drie, heeft tijdens voorgaande edities haar gezicht al laten zien. Nu mocht ook haar jongere zus Alexia haar opwachting maken. Alleen Ariane blijft nog thuis van deze verplichting. Wij zijn benieuwd hoe Alexia haar eerste Prinsjesdag op locatie heeft ervaren. En ook naar hoe Amalia tijdens haar aanwezigheid het kunstje van haar vader afkijkt om zich zo voor te bereiden op haar toekomstige Troonredes.

Het koffertje
Een andere zaak die voor de nodige nieuwsgierigheid zorgt, is het koffertje met de miljoenennota. Deze wordt traditiegetrouw overhandigd door demissionair minister Sigrid Kaag. Als inwoners van Nederland en trouwe belastingafdragers willen we natuurlijk allemaal weten wat er in het koffertje zit en hoe de miljoenennota wordt benut.

Hoewel het kabinet demissionair is, zijn de tradities tijdens Prinsjesdag 2023 in stand gehouden. Met name hopen we baat te hebben bij de punten die tijdens de Troonrede aan de orde zijn gekomen en kijken we nu al uit naar de nieuwe hoedjesparade die volgend jaar plaats zal vinden.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties