article image Sport

Oud-doelman Nederlands Elftal Jan Jongbloed (82) overleden

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 31/08 12:39

Speelde 2 WK-finales en stopte op z'n 45ste

Oud-voetballer Jan Jongbloed is overleden. De voormalig doelman voor onder meer het Nederlands Elftal, DWS en Roda JC was al enige tijd ziek. ESPN laat weten dat hij donderdag overleed. Jan Jongbloed werd 82 jaar.

Jongbloed gaat de boeken in als een van de meest succesvolle Nederlandse keepers aller tijden. Hoewel hij nooit in een buitenlandse competitie speelde, iets dat toen ook nog minder gebruikelijk was, speelde hij als Oranje-doelman wel twee WK-finales: die van 1974 en die van 1978. Die eerste keepte hij met blote handen, een handelsmerk in de vroege carrière van Jongbloed. "Anders voel je de bal niet", verklaarde hij desgevraagd. Jongbloed is eveneens recordhouder als het gaat om oudste spelers in de Eredivisie. Toen hij stopte als keeper op het hoogste niveau, was hij 45 jaar oud. In zijn laatste wedstrijd kreeg hij een hartinfarct.

Het leven van Jongbloed kende ook dieptepunten. Zijn zoon Eric-Jan kwam uit voor DWS, toen hij tijdens een wedstrijd door de bliksem werd getroffen en overleed.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties