article image Tech

Onderzoek wijst naar connectie tussen spermakwaliteit en straling mobiele telefoon

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 02/11 06:56

Groot Zwitsers onderzoek schijnt nieuw licht op toenemende onvruchtbaarheid

Er is mogelijk een verband tussen de kwaliteit van sperma en gebruik van een mobiele telefoon. Dat concludeert een Zwitsers onderzoek. De afgelopen decennia is het aantal mannen dat onvruchtbaar is gestegen. Hiervoor lijkt een ongezonde levensstijl de voornaamste verklaring, maar het onderzoek van het Zwitserse Tropen- en Volksgezondheidsinstituut voegt de opkomst van de mobiele telefoon daar mogelijk aan toe.

Voor het onderzoek werden de zaadkwaliteit en levensstijlen van ruim 2800 mannen tussen de 18 en 22 jaar oud onderzocht. Hieruit bleek dat het sperma van mannen die hun smartphone vaker dan 20 keer per dag gebruiken gemiddeld 45,5 miljoen zaadcellen per milliliter bevatten. Het aantal zaadcellen van mannen die slechts 1 keer per week hun mobiele telefoon gebruiken, was gemiddeld 56,5 miljoen per milliliter. Daarmee lag het gemiddelde aantal zaadcellen van mannen die vaak hun mobiele telefoon gebruiken 21,3% lager dan mannen die de telefoon amper gebruiken.

Volgens de onderzoekers wees het onderzoek niet uit of de plek waar een telefoon bewaard wordt enige invloed heeft op de kwaliteit van sperma. "Het aantal mensen in de onderzochte groep dat bewust hun telefoon niet in hun broekzak droeg, was te klein om er conclusies aan te verbinden", vertelt onderzoeker Rita Rahban van de universiteit van Genève.

4G of 3G

Volgens de onderzoekers suggereren de uitslagen ook een verband met het type technologie waar een telefoon gebruik van maakt. Er is onderzocht in meerdere perioden tussen 2005 en 2018. "De verschillen (in zaadkwaliteit, red.) bleken meer uitgesproken in de eerste onderzoeksperiode (2005-2007) en namen later geleidelijk af (2008-2011 en 2012-2018). Deze trend komt overeen met de transitie van 2G naar 3G, en vervolgens van 3G naar 4G, wat heeft geleid tot een vermindering van het zendvermogen van telefoons", aldus onderzoeker Martin Röösli.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties

Personen