article image Tech

'Opkomst AI kan banen kosten'

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 18/01 10:02

ChatGPT komt voor je loonstrook

De arbeidsmarkt gaat snel en drastisch veranderen door de opkomst van kunstmatige intelligentie. Daarvoor waarschuwt het demissionaire kabinet in haar visie op AI. De razendsnelle ontwikkeling van AI kan gaan zorgen voor werkloosheid, ook in Nederland. "Het heeft heel veel gevolgen voor ons leven: hoe we leren en werken", aldusdemissionair staatssecretaris Digitalisering Alexandra van Huffelen.

Nederland is de eerste van alle EU-lidstaten die een officiële visie op generatieve AI formuleert. Onder generatieve AI vallen onder andere tekstgenerator ChatGPT, maar ook vormgevingstools en generators van afbeeldingen zoals Dall-E en Midjourney. 

Het kabinet ziet veel kansen, maar waarschuwt ook voor de toename van AI. "Zowel op de korte als lange termijn kan generatieve AI leiden tot het verdwijnen van werkgelegenheid. Daarnaast bestaan er zorgen over vooringenomenheid en selectiviteit die als gevolg van de gebruikte trainingsdata en modelparameters in de systemen verankerd kunnen zijn", valt te lezen in de visie.
Toezicht

Het kabinet heeft de Sociaal Economische Raad (SER) gevraagd om de invloed van de opkomst van AI op de Nederlandse arbeidsmarkt in kaart te brengen. Daarnaast zal de regering enkele campagnes voeren waarin wordt lesgegeven over omgaan met kunstmatige intelligentie als burger. De regering zet de deur open voor de verdere groei van de invloed voor AI, maar wil wel sterk toezicht kunnen houden op die ontwikkeling.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties