article image Tech © Unsplash

Uber krijgt miljoenenboete van Autoriteit Persoonsgegevens vanwege privacyschendingen chauffeurs

Auteur
Auteur: Marijn Joop
Datum: 31/01 12:35

Moet 10 miljoen euro dokken

Autoritjesboer Uber kan een flinke prent op de mat verwachten. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legt de taxiconcurrent een boete op van 10 miljoen euro vanwege privacyschendingen. Het bedrijf weigert inzicht te geven over het bewaren van de gegevens van Europese chauffeurs en met welke landen buiten Europa deze data werd gedeeld.

“Chauffeurs hebben er recht op te weten hoe Uber met hun persoonsgegevens omgaat. Dit was echter ondoorzichtig; Uber had chauffeurs beter en zorgvuldiger moeten informeren'', stelt AP-voorzitter Aleid Wolfsen in een persbericht.

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens was het voor chauffeurs 'onnodig ingewikkeld' om hun eigen gegevens in te zien. Uber handelde een inzageverzoek vervolgens af door informatie in een bestand te zetten, waarin de persoonsgegevens niet altijd waren gestructureerd en daardoor lastig te interpreteren waren, aldus AP. Ook maakt het techbedrijf niet goed duidelijk hoe lang de gegevens worden opgeslagen en met wie deze worden gedeeld, is het verwijt.

De hoogte van de boete is volgens AP gebaseerd op de grootte van het bedrijf en de ernst van de overtredingen. Toen de privacy misstanden plaatsvonden waren er in Europa zo'n 120.000 chauffeurs actief namens Uber. De autoritjesboer vecht de boete aan middels een bezwaarschrift, volgens de Autoriteit Persoonsgegevens zijn er maatregelen doorgevoerd om de situatie te verbeteren.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties