article image Algemeen

‘Bewijzen gevonden dat Rusland aanslagen probeerde te plannen op NAVO-grondgebied’

Auteur
Datum: 19/08 13:05

Bewijs voor plannen brandstichting en moord

Poolse inlichtingendiensten hebben bewijzen gevonden dat Rusland sabotage en zelfs terroristische aanslagen plande op NAVO-grondgebied. Dat schrijft The Washington Post

Begin dit jaar verschenen er op Russische Telegram-kanalen, die vooral bezocht werden door vluchtelingen uit Oost-Oekraïne die zich in Polen hadden gevestigd, vage vacatures. Het ging om kleine klusjes voor een mager loon, zoals het ophangen van flyers.

Wat een onschuldig bijbaantje leek, werd al gauw onderdeel van iets groters. Zo bestonden de klusjes uit het verspreiden van Russische propaganda, in naam van een anonieme werkgever. Na enkele weken kregen ‘’werknemers’’ zelfs de opdracht om Poolse havens te verkennen, camera’s langs spoorwegen te plaatsen en volgapparatuur te verbergen in militair materieel, schrijft de krant.

Werkgever blijkt Russische inlichtingendienst

Poolse en Amerikaanse inlichtingendiensten vermoeden dat de anonieme werkgever in feite de Russische GRU is, de militaire inlichtingendienst van het land. De propagandacampagne moest zowel de wapenleveringen aan Oekraïne vertragen als de wrok aanwakkeren tegen de Oekraïners die naar Polen zijn gevlucht.

Onderzoekers hebben bewijzen gevonden dat Rusland dodelijke operaties aan het plannen was. Zo zouden rekruten de opdracht hebben gekregen om brandstichtingen en zelfs een moord uit te voeren. ‘’Deze dreiging is geëlimineerd, maar de bredere dreiging blijft wel staan’’, vertelt een van de onderzoekers aan de krant.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog niet gereageerd op de melding.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties