article image Algemeen

Legt Orbàn vandaag een bom onder steun aan Oekraïne?

Auteur
Auteur: NieuwNieuws
Datum: 14/12 11:36

Cruciaal moment voor zwoegend Oekraïne

De leiders van alle 27 landen van de Europese Unie komen donderdag samen. Hoofdonderwerp van de bijeenkomst: twee voorstellen omtrent Oekraïne. De EU-top zal tot een beslissing moeten komen over een steunpakket van 50 miljard euro aan het land in oorlog. Daarnaast wordt ook een voorstel behandeld dat ervoor moet zorgen dat onderhandelingen met Oekraïne over toetreding tot de EU van start kunnen gaan.

De ogen zijn donderdag met name gericht op Viktor Orbán, de minister-president van Hongarije. Het is nog onzeker of de andere landen erin zullen slagen hem te overtuigen in te stemmen met de twee plannen. Tot nu toe is Orbán stellig tegen nieuwe financiële steun aan Oekraïne, laat staan toetreding tot de EU. 

Niet eerder stonden Orbán en de andere EU-leiders zo lijnrecht tegenover elkaar. Vaak wordt er bij de Oekraïne-standpunten van Hongarije gewezen naar de ingewikkelde relatie die Orbán en Hongarije hebben met Rusland. Niet alleen behoren ze allebei tot de voormalige Sovjet-Unie, Hongarije is ook voor haar energievoorziening voor 80 procent afhankelijk van Russisch gas.

Op X is Orbán weinig subtiel over zijn inbreng op de EU-top.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties