article image Algemeen

Printer kopen: dit zijn zaken om op te letten


Anno nu doen we steeds meer dingen volledig digitaal. Je hoeft niet alles meer op papier te hebben, als je het maar op je smartphone hebt staan, bijvoorbeeld. Dat is een voordeel op veel gebieden, maar het maakt de printer niet volledig overbodig. Nog steeds zijn er zaken waarvan het prettig is als je ze wél kunt afdrukken. Daarom is het ook nu nog heel gewoon om te investeren in een printer. Maar wat zijn zaken waar je op moet letten als je een printer gaat kopen?

Prijzen van de inktcartridges

Als je een printer aanschaft, weet je één ding zeker: je blijft voorlopig printerinkt gebruiken. Dus is het relevant om vooraf al te weten wat je daaraan kwijt gaat zijn. De realiteit is namelijk dat er exorbitante prijzen gevraagd worden voor inktcartridges door printerfabrikanten. Dat is namelijk de strategie: de betaalbare printer is het lokproduct om je vervolgens die onnodig dure inktcartridges te kunnen verkopen. Die prijzen kunnen echter per fabrikant verschillen, dus loont het om daar alvast naar te kijken voordat je een printer kiest. Ook is het van belang om te weten of er goedkope huismerkcartridges beschikbaar zijn voor het model printer dat je wilt gaan aanschaffen. Zo kun je immers een stuk goedkoper uit zijn.

Snelheid van afdrukken

De ene printer is de andere niet. Zeker op het gebied van afdruksnelheid is dat het geval. Sommige printers zijn aanzienlijk sneller of langzamer met afdrukken dan andere printers. Vooral dat laatste kan een behoorlijke irritatiefactor worden als je telkens weer veel te lang zit te wachten voor je gevoel tot je afdrukopdracht is afgerond. Vergelijk printers dus goed op dit punt, dat altijd vermeld hoort te staan bij de productbeschrijving of specificaties.

Formaat van de printer

Ga je online op zoek naar een printer met de intentie om hem ook online aan te schaffen zonder hem fysiek gezien te hebben? Dan is het een klassieke fout om niet ook te kijken naar de afmetingen van het apparaat. Sommige printers zijn namelijk echt bakbeesten en kunnen veel meer ruimte innemen dan je wellicht voor ogen had of überhaupt ruimte voor hebt. Laat je niet opschepen met een veel te grote printer!

A3 ook mogelijk?

Uiteraard is het standaard dat je met een printer op A4-papier kunt printen. Maar misschien wil je ook wel op het grotere A3-formaat kunnen printen, voor wat voor doeleinde dan ook. Dan is het belangrijk om te beseffen dat dit bepaald niet standaard is voor consumentenprinters. Er bestaan wel modellen waarmee je ook op A3-formaat kunt printen, maar daar moet je je printer dan wel specifiek op uitzoeken, en bereid zijn er wat meer voor kwijt te zijn.

Inkjetprinter of laserprinter?

Zeker niet onbelangrijk: er zijn twee soorten printers waar je uit zult moeten kiezen. Je hebt de inkjetprinter, die werkt op inktcartridges, en de laserprinter, die werkt met toner. Dat is poeder dat verhit wordt en op de pagina wordt aangebracht en goedkoper is dan printerinkt. Laserprinters kunnen in hoge snelheid grote printopdrachten verwerken, maar lenen zich niet goed voor het mooi afdrukken van afbeeldingen. Inkjetprinters zijn langzamer en minder geschikt voor grote printopdrachten, maar kunnen dan weer wel goed afbeeldingen afdrukken.

Heb je bredere ambities met je printer, dan kan het natuurlijk ook nog de moeite waard zijn om uit te zoeken waar de printer precies allemaal op kan afdrukken. Natuurlijk is niet iedere vorm van printen haalbaar, maar met sommige printers kun je bijvoorbeeld op textiel printen, wat handig kan zijn. Het is in ieder geval belangrijk om een goede studie te maken van je zoektocht naar een passende printer!

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties