article image Algemeen

Talpa-directeur wil met Joodse organisaties in gesprek over uitspraken Johan Derksen

Auteur
Datum: 12/10 09:35

‘De Joden hebben er wel een beetje om gevraagd’

Frans Klein, de directeur televisie bij Talpa, wil in gesprek met Joodse organisaties over de uitspraken
van Johan Derksen in Vandaag Inside over de aanval van Hamas op Israël. Dat liet een woordvoerder van Talpa woensdag aan het ANP weten.

Brief 

De oud-directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), Ronny Naftaniel, vroeg de Talpa-directeur woensdag in een brief om afstand te doen van de uitspraken van Derksen.

‘’We gaan in gesprek met maatschappelijke organisaties, ook over dit onderwerp’’, meldt de woordvoerder. Of de kwestie met Derksen is besproken, wil het mediabedrijf niet zeggen. ‘’Wij delen niet met de buitenwereld hoe we dit soort zaken intern bespreken.’’

Uitspraken 

Afgelopen weekend voerde Hamas een verrassingsaanval uit op Israël, waarna het land uitvoerig de Gazastrook beschoot als tegenreactie. Aan beide kanten zijn inmiddels meer dan duizend doden gevallen. Derksen zei maandag in Vandaag Inside ‘’dat de Joden er wel een beetje om gevraagd hebben, want die Palestijnen zijn echt als honden behandeld’’. In een latere uitzending gaf Derksen toe dat hij beter ‘’Israëlische regering’’ had kunnen zeggen in plaats van ‘’Joden’’. Verder gaf hij aan geen spijt te hebben van zijn uitspraken over Israël.

De huidige CIDI-directeur, Naomi Mestrum, sluit zich aan bij de oproep van Ronny Naftaniel. ‘’Het is pijnlijk en verwerpelijk als in een programma dat zo breed bekeken wordt zonder scrupules de link wordt gelegd tussen de problemen in Israël en alle Joden in het algemeen’’, zegt Mestrum. ‘’Zijn morele kompas is volledig kapot. Dit soort opmerkingen, en ook als ze later worden genuanceerd, roepen haat op en voeden antisemitisme.’’

Vandaag Inside-tafel in gesprek over ontstane ophef

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties