article image Algemeen

Woning huren gemiddeld zo'n 2 procent duurder dan vorig jaar

Auteur
Auteur: I. de Vries
Datum: 08/09 12:00

Alles wordt alleen maar duurder

Mensen die hun huis huren, zijn sinds dit jaar ongeveer twee procent meer kwijt dan een jaar eerder. De stijging is iets minder dan vorig jaar, meldt het CBS. Toen stegen de huren een procentpunt minder.

Huurders in een sociale woning van de woningcorporatie zijn amper duurder uit. Bij hen steeg de huur gemiddeld slechts 0,1 procent. Dat gemiddelde is zo laag omdat bepaalde groepen recht hadden op huurverlaging. Voor sociale huurders van andere verhuurders, steeg de huur juist met 3,7 procent. Vorig jaar was dat 'slechts' 2,8 procent. In de vrije sector betalen mensen een stuk meer: 4,5 procent. Vorig jaar gingen de huren gemiddeld 3,8 procent omhoog.

Voor wie een nieuwe huurwoning betrok, stegen de huren het meest: gemiddeld betaalde men 10,9 procent meer dan waar de woning eerder voor werd verhuurd. Dat is de grootste stijging sinds 2014.

Huren in de vrije sector mogen maximaal 1 procentpunt meer stijgen dan de lonen. Eerder ging de procentuele stijging met de inflatie mee. Toen in de inflatie vorig jaar boven de 10 procent kwam, is die regeling veranderd.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties