article image Binnenland

1,6 miljoen Nederlanders hebben burn-outklachten

Auteur
Auteur: Rowan Geleijnse
Datum: 13/11 10:30

Flinke groei in jaar tijd

Er zijn steeds meer Nederlandse werkenden die kampen met burn-outklachten. Dat blijkt uit onderzoek van TNO. Volgens het onderzoek kampen in totaal 1,6 miljoen Nederlanders met klachten die worden geassocieerd met een burn-out. Het gaat hier bijvoorbeeld om vermoeidheid, somberheid, prikkelbaarheid en lusteloosheid.

Het aantal mensen met burn-outklachten is ten opzichte van vorig jaar fors gegroeid. Toen kampten nog 1,3 miljoen Nederlanders met de kwalen. Opvallend is dat de opspelende burn-out ook voor jongeren een probleem vormt. Eerder bleek al dat een kwart van de jonge mannen en 30 procent van de jonge vrouwen last heeft van burn-outklachten.

Oorzaken voor de hoge mate van stress bij het werk zijn volgens TNO met name een gebrek aan tijd en middelen om aan de eisen van de werkgever te voldoen en conflicten op het werk. Een kwart van de werkenden raakte afgelopen jaar in een conflict op de werkvloer.

Dat de klachten breedgedragen zijn onder Nederlandse werkenden, betekent niet dat al die mensen ook thuiszitten. Ongeveer 3 procent van de werkenden zegt zelf overspannen te zijn of een burn-out te hebbben.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties