article image Binnenland

Vapes met een smaakje kopen? Dat kan ondanks het verbod gewoon nog in de winkel

Auteur
Datum: 03/02 13:37

Staatssecretaris waarschuwt: 'We staan echt bij je op de stoep'

Ondanks een landelijk verkoopverbod kun je als consument gemakkelijk vapes met een smaakje op de kop tikken, niet alleen online maar ook gewoon in de winkel. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Verslaggevers gingen langs bij 29 zaken door het hele land, en gingen 13 keer naar huis met een e-sigaret met een smaakje. De vapes werden vaak onder de toonbank verkocht of lagen verstopt in een kastje, aldus RTL.

Het verbod op e-sigaretten met een smaakje geldt sinds 1 januari. Ook de verkoop van e-liquids en opzetstukjes met smaakjes is verboden. Volgens RTL hebben veel winkels hun zaak anders ingericht. Voorheen lagen de schappen vol met vapes, maar nu liggen ze verstopt in gesloten kastjes of onder de toonbank.

Voorraad 

Als winkeliers wordt gevraagd waarom ze de vapes verkopen, vertellen ze dat ze hun voorraad moeten opmaken. Dat klinkt logisch, maar verkopers kregen van de overheid op 1 januari 2023 een jaar lang de tijd om alle vapes die ze nog hadden te verkopen, een soort overgangsperiode dus. Op 1 januari 2024 moest de winkel echt leeg zijn.

In een reactie zegt demissionair staatsecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) dat de NVWA ‘’echt bij je op de stoep’’ komt. ‘’Als ik één van die dertien winkels was, zou ik er maar rap mee stoppen. Voor je het weet staat er binnenkort een inspecteur van de NVWA bij je binnen, dan zullen de boetes niet mals zijn.’’

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties