article image Buitenland

AfD-politicus reageert op beschuldigingen van omkoping door pro-Russisch netwerk

Auteur
Auteur: Marco Hiddingh
Datum: 04/04 16:35

'Op geen enkel moment heb ik geldbetalingen of cryptocurrencies ontvangen van een medewerker van VoE (of een Rus)'

Duits politicus en Europees topkandidaat, Petr Bystron, reageerde met een uitgebreide brief op de beschuldigingen van omkoping door pro-Russisch netwerk. Hij zou geld hebben ontvangen via het propagandamedium 'Voice of Europe', dat honderdduizenden euro's zou hebben geschonken aan Europese politici. 

De partijtop van de Duitse partij Alternativen für Deutschland (AfD), waar Bystron lid van is, vroeg hem om zich donderdagmiddag te verantwoorden nadat de Duitse krant Der Spiegel en het Tsjechische Deník N vorige week een overeenkomstig bericht publiceerden over dat hij betaald zou zijn door het pro-Russische netwerk. Gisteren plaatste Deník N een nieuw artikel over het bewijs dat de geheime dienst tegen Bystron zou hebben: Vijf Tsjechische kabinetsbronnen lieten aan de krant weten dat ze door de geheime dienst zijn geïnformeerd over een audio-opname waaruit blijkt dat Bystron het geld zou hebben ontvangen. 

Donderdagmiddag heeft Bystron de brief afgeleverd bij de AfD-leiding. Daarin schrijft hij: "Op geen enkel moment heb ik geldbetalingen of cryptocurrencies ontvangen van een medewerker van VoE (of een Rus)." Die zin is opvallend, want de man die volgens de autoriteiten achter de Voice of Europe zat, Viktor Medvedchuk, is noch een 'werknemer' noch een 'Rus': hij is namelijk een pro-Russische oligarch van Oekraïense afkomst. 

Bystron schrijft daarnaast dat Der Spiegel en Deník N een lastercampagne hebben gelanceerd. Hun verhalen zouden vervolgens ongecontroleerd zijn overgenomen door talloze andere media. Hij heeft inmiddels al contact opgenomen met advocaten in zowel Duitsland als Tsjechië om actie te ondernemen, zei hij.

Er zou bovendien sprake zijn van een 'globalistische campagne'. De regering van Tsjechië zou volgens hem veel belang hebben bij oorlog in Oekraïne. "De Tsjechische wapenindustrie is wereldwijd een van de grootste begunstigden van het conflict."

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties