article image Buitenland

Plantaardig eten mogelijk al na acht weken goed voor je hart, blijkt uit nieuw onderzoek

Auteur
Auteur: I. de Vries
Datum: 01/12 13:30

Voor het eerst onderzoek onder tweelingen

Niet alleen dierenliefhebbers en klimaatverbeteraars willen dat we veganistisch gaan eten, ook onze eigen gezondheid blijkt erom te vragen. Althans: als je een gezonder hart wil. Uit nieuw onderzoek onder tweelingen blijkt namelijk dat een gebalanceerd plantaardig dieet al binnen acht weken de gezondheid van je hart kan verbeteren.

Uit het onderzoek dat werd uitgevoerd door Universiteit Stanford en de Universiteit van Californië blijkt dat veganistisch eten in verband wordt gebracht met een lager cholesterol, een beter insulineniveau in het bloed en meer gewichtsverlies. De effecten traden al na acht weken op, valt te lezen in het onderzoek dat door JAMA Open Network werd gepubliceerd.

Gezondere waarden

Voor het onderzoek werden 22 identieke tweelingen van gemiddeld 39 jaar oud gevolgd. Van hen was 77 procent vrouw. Ze hadden een gemiddeld BMI van 25.9, wat suggereert dat ze licht overgewicht hadden. Ook hadden ze allemaal een gelijkende levensstijl. De ene helft van de tweeling moest een veganistisch dieet volgen, de ander een omnivoor dieet. In beide diëtenwerden producten als groenten, fruit en volkoren granen gegeten. Er werden geen suikers gegeten en ook witbrood en witte pasta stonden niet op het menu.

De veganisten kregen geen vlees, vis, zuivel en andere dierlijke producten, terwijl de maaltijden voor de ander groep wel vlees, ei, vis, kaas en zuivel bevatten. De eerste vier weken werden alle maaltijden samengesteld door de wetenschappers en voor de kandidaten gemaakt en thuisbezorgd.

Eten onder begeleiding

Aan het eind van het onderzoek bleken verschillende waarden onder de veganisten gezonder te zijn, waaruit de universiteiten concluderen dat plantaardig eten een gezonde keuze kan zijn. Onder meer het cholesterol had gezondere waarden, net als insuline - dat suikerziekte kan veroorzaken als het te hoog is - en het gewicht was gezonder. Van de 22 veganisten eten er 21 nog steeds veganistisch.

Het onderzoek vond plaats onder een kleine groep mensen. De kandidaten werden begeleid bij hun eetkeuzes. In andere onderzoeken worden er ook nadelige gezondheidsgevolgen toegedicht aan veganistisch eten. Raadpleeg daarom altijd je huisarts of een gecertificeerd diëtist voor je zomaar al je vlees, vis en eieren ruimt.

Dit artikel is geen gezondheidsadvies.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties

Personen