article image

Het belang van onderhoud voor houten binnenkozijnen


Houten binnenkozijnen voegen warmte en karakter toe aan iedere woning. Maar om ervoor te zorgen dat de mooie uitstraling en functionaliteit behouden blijft, is goed onderhoud essentieel. Helaas zien nog veel mensen dit klusje over het hoofd. In dit artikel lees je waarom onderhoud noodzakelijk is en hoe je de binnenkozijnen van hout langer in topconditie kunt houden.

Waarom onderhoud noodzakelijk is

Het is van belang om houten binnenkozijnen goed te onderhouden, omdat je alleen op deze manier geniet van de lange levensduur. Je kunt schade zoals houtrot en kromtrekking voorkomen. Hierdoor blijft de veiligheid en functionaliteit van de kozijnen optimaal. Daarnaast zien goed onderhouden kozijnen er nou eenmaal frisser uit. Het draagt bij aan een stijlvol interieur en is een belangrijk detail van een woning als je het bijvoorbeeld wilt verkopen. Het maakt het plaatje echt compleet!

Regelmatige schoonmaak

Onderhoud hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Je maakt het hout gemakkelijk schoon met een zachte doek. Eventueel met een lauwwarm sopje van een mild schoonmaakmiddel. Let wel op dat je de doek goed uitwringt voordat je het binnenkozijn gaat poetsen. Het hout mag niet te nat worden, aangezien dit schade kan veroorzaken. Maak het oppervlak dus ook altijd weer goed droog nadat je er met een vochtige doek overheen bent gegaan.

Juiste lak voor houten kozijnen

Na verloop van tijd kan het hout wel een nieuwe verfbeurt gebruiken. Kies een lak of verfsoort uit die geschikt is voor het materiaal en voor binnen gebruik. De Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin is hele sterke binnenlak die bescherming biedt tegen krassen en huidvet. Het is ook een hele goede keuze voor houten binnendeuren en trapleuningen! Het is belangrijk om na de eerste laag de verf minstens 6 uur te laten drogen voordat je de nieuwe laag aanbrengt. Op deze manier krijg je een strak en duurzaam resultaat.

Rekening houden met vocht en houtrot

Houtrot is een veelvoorkomend probleem bij oude houten kozijnen. Voornamelijk in vochtige omgevingen en tijdens vochtige periodes zoals de herfst. Controleer daarom regelmatig op tekenen van houtrot. Kijk of er verkleuringen zichtbaar zijn en voel of er zachte plekken zijn ontstaan. Repareer aangetaste delen zo snel mogelijk om verdere schade te voorkomen. Bij goed onderhoud en het gebruik van een geschikte lak hoef je je er niet snel zorgen over te maken.

Controleren van hang- en sluitwerk

Vergeet niet om het hang- en sluitwerk van de houten binnenkozijnen zo nu en dan te controleren. Het is belangrijk dat ramen soepel openen en sluiten. Ook voor de veiligheid van de woning zijn kozijnen in topconditie van groot belang.

Zeker even checken

Zeker even checken