article image Politiek

‘Binnen kabinetskringen afspraken gemaakt over NAVO-lobby Rutte’

Auteur
Datum: 12/03 07:00

Betrokkenen fluisteren dat er afspraken zijn gemaakt en iedereen zijn rol speelt

Binnen kabinetskringen zijn afspraken gemaakt over de Nederlandse lobby voor het chefschap van de NAVO. Dat schrijft journalist Wouter de Winther dinsdag in zijn wekelijkse column in De Telegraaf. Volgens betrokkenen speelt iedereen zijn rol en zijn daar afspraken over gemaakt. De lobby voor de topfunctie zou vooral liggen bij het circuit van de NAVO-ambassadeurs. 

Tekst gaat verder onder de video.

De race om het NAVO-leiderschap is nog niet gelopen, benadrukken betrokkenen tegenover de journalist. De Roemeense president Klaus Johannis stak vorige maand zijn vinger op als tegenkandidaat voor de topfunctie, maar nog geen land heeft zich achter hem geschaard. Rutte kan rekenen op de steun van ten minste de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland.

Over de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, die zich openlijk tegen Rutte heeft gekeerd, maakt men zich in het Haagse geen zorgen. Het land staat bekend als dwarsligger en bleek in het verleden bereid mee te bewegen zodra de druk werd opgevoerd.

Ook de Turkije-rel van 2017 zou niet voor problemen moeten zorgen. De Turkse president Erdogan leverde eerder een pakketje voorwaarden aan om Rutte te steunen voor het NAVO-chefschap, maar dat wordt in Den Haag vooral opgevat als een signaal om relevantie uit te stralen, schrijft De Winther.

De lobby kan vermoedelijk richting de zomer voor Rutte succesvol worden afgerond.

Lees de hele column hier. 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties