article image Politiek

CPB: VVD snijdt in immigratiediensten, GL/PvdA wil 25 miljard ophalen bij bedrijven

Auteur
Datum: 08/11 12:00

VVD laat (bijna) gratis kinderopvang vallen

GroenLinks-PvdA verhoogt de lasten voor bedrijven met 25 miljard euro. Dat blijkt uit de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s door het Centraal Planbureau (CPB). Daarnaast neemt de VVD afscheid van de (bijna) gratis kinderopvang die het huidige kabinet wil invoeren, en doet het CDA weinig extra om het minimumloon te verhogen.

Dit jaar hebben slechts acht partijen hun plannen laten doorrekenen. Bijvoorbeeld de partij van Pieter Omtzigt, NSC, en de BoerBurgerBeweging laten hun plannen niet doorrekenen.

Overheidsuitgaven 

Volt, VVD, D66 en ChristenUnie voldoen met hun plannen aan de begrotingsregels van Brussel. GroenLinks-PvdA komt precies op de grens uit, een tekort van 3 procent. CDA, SGP en JA21 schieten over de grens heen.

De VVD snijdt als enige partij fors in de overheidsuitgaven. De liberalen bezuinigen circa 10 miljard euro door onder andere geld weg te halen bij de immigratiediensten COA en IND. Bij de partij van Frans Timmermans lopen de uitgaven juist flink op, maar aan de andere kant haalt GroenLinks-PvdA tientallen miljarden weg bij het bedrijfsleven. De partij heeft een lastenverhoging van 25 miljard in petto.

VVD, CDA en JA21 willen de asielinstroom beperken, maar bezuinigingen wel flink op de diensten die dat moeten doen. De VVD bezuinigt voor 600 miljoen euro, het CDA voor 100 miljoen en JA21 voor 1,2 miljard.

Zorg 

GroenLinks-PvdA verlaagt het eigen risico van 385 naar 285 euro. Daardoor zullen de zorguitgaven met bijna 5 miljard stijgen. VVD, JA21 en SGP bezuinigen licht op de zorg. Ze halen in totaal 200 miljoen euro weg. De VVD doet dat onder meer door het basispakket niet langer automatisch mee te laten groeien met de stand van de wetenschap en de praktijk.

Pieter Omtzigt presenteerde eind vorige maand zijn verkiezingsprogramma, maar besloot zijn plannen niet door te laten rekenen door het Centraal Planbureau.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties