article image Politiek © Dries van Agt in Adieu God? (EO) in 2018

Oud-premier Dries van Agt op 93-jarige leeftijd overleden

Auteur
Auteur: I. de Vries
Datum: 09/02 11:24

Politicus minister-president van drie kabinetten

Oud-premier Dries van Agt is overleden. De voormalig minister-president werd vorige week 93. Van Agt was van 19 december 1977 tot 4 november 1982 minister-president in drie achtereenvolgende kabinetten. Voor die positie was hij minister van Justitie.

De oud-politicus had al langer een broze gezondheid, meldt kenniscentrum The Rights Forum namens zijn familie. Van Agt was erevoorzitter van het centrum. Afgelopen maandag overleed hij hand in hand met zijn vrouw Eugenie van Agt-Krekelberg, die ook in slechte gezondheid was. Ook zij was 93 jaar. Het stel overleed op een zelfgekozen moment en is in besloten kring begraven.


Politieke loopbaan

Van Agt werd in 1931 geboren in het Brabantse Geldrop. Na het gymnasium ging hij rechten studeren aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen, waar hij in 1955 cum laude zijn doctoraalexamen meester in de rechten behaalde.

Hij ging aan de slag als advocaat, werkte tussen 1957 en 1968 bij verschillende ministeries en was tot 1971 hoogleraar strafrecht en strafprocesrecht aan zijn alma mater. Daarna ging hij de politiek in, eerst als minister van Justitie in de kabinetten Biesheuvel en Den Uyl. In 1976 werd hij gekozen als lijsttrekker van het CDA, waarna hij minister-president werd van drie kabinetten.

Na zijn tijd in de politiek werd hij eind jaren tachtig diplomaat en werkte hij onder andere in Japan en de Verenigde Staten. Daarna was hij vooral actief als conservatief activist en zette hij zich sinds 2002 in voor Palestina.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties