article image Politiek

Peilingwatch – aardverschuiving: Omtzigt op 31 zetels, CDA op 3

Auteur
Datum: 26/08 13:46

PvdA/GroenLinks op 28 zetels

De nieuwe partij van Pieter Omtzigt, Nieuw Sociaal Contract (NSC), kan leiden tot een aardverschuiving in politiek Den Haag. Dat blijkt uit een peiling van I&O Research. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de partij van Omtzigt 31 zetels halen. Het CDA, de partij waar Omtzigt vroeger nog deel van uitmaakte, kan rekenen op een dramatische uitslag van 3 zetels.

In de jongste peiling schrijft I&O dat de partij van Omtzigt ‘een bonte verzameling aan kiezers van links tot rechts’ is. Eerder kon een mogelijke lijst-Omtzigt nog op 46 zetels rekenen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Dat is nu naar verwachting wat minder geworden omdat een deel van de kiezers nog veel standpunten van de nieuwe partij onduidelijk vindt.

Omtzigt presenteerde afgelopen week een ‘politieke lijn’, waarin hij zijn standpunten op een aantal thema’s toelicht. Een compleet verkiezingsprogramma is nog in de maak, verklaarde de oud-CDA’er.

BBB zakt fors

De BoerBurgerBeweging, die bij de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen de grote winnaar werd, komt in de jongste I&O-peiling op 13 zetels. Dat zijn er flink minder dan de 21 zetels die de partij in de vorige peiling scoorde. De partij heeft electoraal gezien last van de deelname van Omtzigts nieuwe partij. Volgens een eerdere peiling van Maurice de Hond zou de BBB 9 zetels inleveren als Omtzigt zou meedoen aan de verkiezingen. Zijn voorspelling wordt dus ondersteund door deze nieuwe peiling.

Rutte IV

De demissionaire regeringspartijen leveren in de peiling allemaal in. Het CDA eindigt op een historisch laag zetelaantal van 3, de partij heeft nu 15 Kamerzetels. D66 zou van de 24 zetels in de Tweede Kamer nu naar 7 zakken. De VVD wordt onder leiding van Dilan Yesilgöz gepeild op 22 zetels, tegenover de huidige 34 zetels. De ChristenUnie leidt een klein verlies en komt uit op een zetelaantal van 4, dat zijn er in de huidige Tweede Kamer nog 5.

De linkse alliantie scoort onder leiding van oud-Eurocommissaris Frans Timmermans 28 zetels in de peiling. Dat zou flinke winst betekenen voor PvdA/GroenLinks. De partijen hebben in de huidige Tweede Kamer een gezamenlijk zetenaantal van 17. De partij zou dus volgens deze peiling een zetelwinst van 11 kunnen verwezenlijken in november.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties