article image Politiek

Video: Johan Remkes somber over formatie: ‘Nieuwe verkiezingen niet uitgesloten’

Auteur
Datum: 26/11 15:40

‘Tenzij GroenLinks-PvdA hun hele programma in de vuilnisbak gooit’

Oud-informateur Johan Remkes is somber over de formatie van een nieuw kabinet. Dat vertelt hij in WNL Op Zondag. Mocht het PVV-leider Geert Wilders niet lukken om een coalitie te vormen, schat hij de kansen op een ander kabinet, bestaande uit de VVD en GroenLinks-PvdA, ‘’nihil’’. De kans dat Nederland dan opnieuw naar de stembus moet is aanwezig, zegt hij.

Gom van Strien

Ook uitte de VVD-coryfee stevige kritiek op PVV-verkenner Gom van Strien. Remkes vindt dat de partij van Geert Wilders zichzelf geen dienst heeft bewezen met de aanstelling. "De Tweede Kamer heeft een tijdje geleden over het profiel van de verkenner gepraat, en lessen getrokken uit de situatie rond de verkenningsfase van een paar jaar geleden." Destijds is de conclusie getrokken dat er voortaan één verkenner moet komen in plaats van twee, en dat de verkenner op enige afstand van de politiek moet staan.

"Aan het eerste hebben ze zich keurig gehouden maar aan de tweede criteria hebben ze zich niet gehouden", aldus Remkes. Ook heeft hij kritiek op de rol van de Tweede Kamer. Die moet volgens hem de regie terugpakken en zelf een formateur aanstellen. "De Kamer bestaat nu uit losse fracties die kennelijk niet in staat is om die leidende rol te pakken."

Dit weekend kwam ook het nieuws naar buiten dat Gom van Strien mogelijk betrokken zou zijn bij een fraudezaak rond het bedrijf Utrecht Holding. Van Strien ontkent alle beschuldigingen.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties

Personen