article image Politiek

Wouter de Winther sloopt VVD en onthult: ‘Rutte adviseerde Yesilgöz over gedoogrol formatie’

Auteur
Datum: 23/01 17:50

‘’Een ingestudeerd masker dat de leegte erachter moest camoufleren’’

Demissionair premier Mark Rutte adviseerde Dilan Yesilgöz om vlak voor de formatie een gedoogrol te claimen, om zo het NSC van Pieter Omtzigt een stap voor te zijn. Dat schrijft journalist Wouter de Winther dinsdag in zijn wekelijkse column in De Telegraaf. Volgens de verslaggever gaat het verhaal rond bij de liberalen.

Ook doet De Winther onthullingen over de ommezwaai van de VVD-senaatsfractie over de asieldwangwet. Er waren naar verluidt vier Eerste Kamerleden van de VVD ‘’sowieso van plan voor de wet te stemmen’’.

Leugenachtig blufpoker 

In het opiniestuk blikt de verslaggever terug op dertien jaar VVD, en daar is volgens hem een hoop op aan te merken. ''Kenmerkend voor deze succesperiode was dat het beeld regelmatig positiever werd neergezet dan de werkelijkheid rechtvaardige'', schrijft De Winther. ''Met leugenachtig blufpoker werden politieke tegenstanders als Emile Roemer (SP) opzij gezet, werden verkiezingsbeloftes niet waargemaakt en werden allianties gesloten met partijen die de dag ervoor nog door de VVD als aartsvijand waren afgeschilderd. Het was met regelmaat schaamteloos, maar zolang er gewonnen bleef worden, keek het kader en eigenlijk ook de achterban de andere kant op.''

Lees de hele column hier

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties