article image Radio & TV © Videostill

Commissie-Van Rijn: drie op de vier NPO-medewerkers ervoeren wangedrag, toezicht nodig

Auteur
Datum: 01/02 11:15

Commissie ‘zeer geschrokken’ van ernst grensoverschrijdend gedrag publieke omroepen

De publieke omroepen zijn ‘onvoldoende professioneel’ omgegaan met signalen van grensoverschrijdend gedrag. Dat schrijft de commissie-Van Rijn, die met ruim 1484 medewerkers sprak over misstanden bij de publieke omroepen. Ook concludeert de commissie in hun rapport dat drie op de vier (oud-)medewerkers van de NPO wangedrag ervoeren tijdens hun werk.

Volgens de commissie hebben 1484 medewerkers aangegeven dat ze in het afgelopen jaar te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag als ‘’doelwit of getuige’’. ‘’De commissie is zeer geschrokken van de ernst van de gedragingen en van het aantal mensen dat daarmee in aanraking is gekomen.’’

De Wereld Draait Door 

Het onderzoek kwam er na onthullingen die de Volkskrant in 2022 deed over misstanden bij De Wereld Draait Door. Presentator Matthijs van Nieuwkerk, die afgelopen december een contract tekende bij RTL, werd in dat verhaal beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag.

De berichtgeving over de misstanden bij DWDD leidde uiteindelijk ook tot het vertrek van Frans Klein als directeur video van de NPO. Hij zou niet hebben ingegrepen tijdens de wanpraktijken achter de schermen bij het BNNVARA-programma.

De commissie adviseert dat het toezicht versterkt wordt bij de NPO. Daarnaast moeten presentatoren ‘’ter bescherming van henzelf’’ begeleiding krijgen.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties