article image Weer & verkeer

Brandstof en waterleidingen niet meer bruikbaar in Alaska vanwege extreme kou

Auteur
Auteur: I. de Vries
Datum: 02/02 15:09

Zelfs voor Alaskaanse begrippen is het koud

In Alaska is de winter écht begonnen. Het is in de Amerikaanse staat zo koud, dat op sommige plekken de waterleidingen zijn dichtgevroren en de brandstof voor het verwarmen van huizen niet meer bruikbaar is. Speciaal voor mensen zonder huis of huis met verwarming zijn er faciliteiten geopend.

Op verschillende plekken zijn weerrecords gevestigd. Zo viel er in hoofdstad Juneau bijna twee meter sneeuw tijdens een tweedaagse storm. Dat kwam tot nu toe nog niet eerder voor. In Anchorage, de grootste stad van Alaska, viel ruim 2,5 meter sneeuw. Dat gebeurt vaker, maar nog nooit viel er al zo vroeg in het jaar zoveel sneeuw.

In Fairbanks, een stad die meer in het binnenland ligt en populair is bij mensen die het noorderlicht willen aanschouwen, daalden de temperaturen tot min 40 graden Celsius. Op andere plekken werd het tussen de min 34,4 graden en min 28,9 graden. 

Noodtoestand

Op verschillende plekken is de noodtoestand uitgeroepen. Zo'n 1000 bedrijven kregen de melding dat ze hun pand moesten verlaten tot de sneeuw van de daken is verdwenen. In elk geval twee gebouwen zijn ingestort door de hoeveelheid sneeuw op het dak. 

Volgens meteoroloog Dustin Saltzman is dit één van de koudste jaren in tijden, vertelt hij aan NBC News. In het zuiden van Alaska is het weer minder extreem. Zo regende het gisteren in de stad Ketchikan en was het zo'n 10 graden. Boven nul.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties