article image Algemeen

CPB wil hogere bijstand in strijd tegen armoede

Auteur
Auteur: I. de Vries
Datum: 18/08 09:15

Volgend jaar bijna miljoen mensen onder armoedegrens

Als het aan het Centraal Planbureau (CPB) ligt, gaan de minimumlonen en bijstand volgend jaar omhoog. Het zijn twee van de maatregelen die het bureau adviseert in de strijd tegen armoede. Wordt er niet ingegrepen, dan dreigen er volgend jaar bijna een miljoen mensen onder de armoedegrens te komen.

De directeur van het CPB, Pieter Hasekamp, waarschuwt het demissionair kabinet en adviseert met maatregelen te komen om zoveel mensen in armoede te voorkomen. Wordt er niet ingegrepen, dan leven er volgend jaar vermoedelijk 990.000 mensen onder de armoedegrens, waaronder 230.000 kinderen, meldt NOS.

Afgelopen jaren waren er verschillende regelingen om mensen met een kleine portemonnee te helpen in tijden van hoge energieprijzen en inflatie. Naast tweemaal een energietoeslag van 190 euro, werden de zorgtoeslag en het kindgebonden budget verhoogd. Ook ging het minimumloon omhoog en waren er via gemeenten verschillende regelingen.

Armoedegrens


Veel regelingen lopen eind dit jaar af, waardoor mensen met een laag inkomen meer moeite zullen hebben om rond te komen. Op dit moment leven er zo'n 800.00 mensen onder de armoedegrens.

Dit jaar is de armoedegrens 1508 euro netto per maand voor een eenpersoonshuishouden. Volgend jaar wordt dat 1573 euro. Mensen die onder de armoedegrens leven, hebben vaker last van stress, problemen met de gezondheid, eenzaamheid en schaamte. Ook lopen kinderen uit arme gezinnen sneller een leerachterstand op, waardoor de minder toekomstperspectief hebben.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties

Personen