article image Algemeen

GeenStijl lekt nog een opname: Khalid Kasem beschuldigd van aannemen betaling in natura

Auteur
Auteur: Marco Hiddingh
Datum: 16/04 16:30

'Zwijgrecht!'

Khalid Kasem is onder de loep genomen door Barbara Rumora-Scheltema, de Amsterdamse deken van de Orde van Advocaten, vanwege een mogelijke betaling in natura, wat niet is toegestaan.

GeenStijl heeft een opname in bezit waarop deze betaling wordt besproken. Hoewel ze deze niet publiceren, delen ze wel een transcript van een fragment uit de opname, omdat ze vinden dat dit belangrijk is voor de maatschappelijke discussie over het onderzoek van de deken.

In de opname die GeenStijl in handen heeft is een gesprek te horen tussen Peter R. de Vries en 'Hans'. 'Hans' lijkt te suggereren dat Kasem een luxevilla op Ibiza kosteloos kon gebruiken als onderdeel van een schikking. Advocaten mogen doorgaans geen betalingen in natura accepteren. Echter, de vermeende betaling in natura komt in het geheel niet aan de orde in het gesprek tussen Peter R. de Vries, Royce de Vries en Khalid Kasem.

Uiteindelijk heeft Rumora-Scheltema de mogelijke betaling niet betrokken in de samenvatting van haar onderzoek. Ze wil ook niet in gaan op concrete vragen van GeenStijl. 

Lees het transcript: 

Hans: "Toen dat verhaal met dat huis erbij, dat hij me belazerde. Hij belazert me gewoon. Toen dacht ik…"

Peter: “Want hoe zat dat dan? Met dat huis?”

Hans: “Nou, ik zeg tegen hem, ik zeg: weet je wat Khalid? Hij zegt ja ik wil graag op vakantie met mijn vrouw en kinderen. Ik zeg ga maar in mijn huis, dan kunnen we wat verrekenen. En nou, prima. Huis is normaal retail 10.000 in de week, of 20.000 weet ik veel, ik zeg maken we een prijsje van en dan zetten we een streep eronder en klaar. En op een gegeven moment hoorde ik dat hij al lang terug was en dat een familielid, of nee een kennis van hem zat erin of zo, in mijn huis, zonder te overleggen. Daar werd ik wel misselijk van. Dus toen zei ik gelijk van ‘hee jij zit helemaal niet in dat huis, er zitten hele vreemde mensen in dat huis’. Dat heb ik je ook nooit willen vertellen.

Peter: “Misschien heeft hij dat ook verhuurd dan”

Hans: “Dat zou kunnen. Hij moest iemand helpen, kwam hij later. Maar ook met een vriendelijk verzoek of ik dat niet tegen jou..”

Peter: “Heb je hem daar op aangesproken later? Heb je tegen hem gezegd van ‘hee ik hoor dat er andere…’”

Hans: “Ja, ik zeg ‘hee wat flik je nou met dat huis?’ ‘Ja, nee, ik, dat is per ongeluk en het is mijn broer’. Het was zijn broer helemaal niet. Loog hij weer. Want ik heb laten checken: hoe heet hij, die man? Een of andere, het was geen Marokkaan, het was een ander. Die zat gewoon in mijn huis, dus misschien dat hij dat doorverhuurd heeft. Dat weet ik niet, daar ben ik niet bij geweest natuurlijk. Maar die heeft anderhalve week in dat huis gezeten zonder dat ik het wist.”

Peter: “Ja. Dat kan natuurlijk niet.”

Hans: “Nee, want als hij het gevraagd had, dan had ik gezegd ‘nee dat doe ik niet’. Want dat huis kan ik in de zomer voor de hoofdprijs verhuren op Ibiza, dat weet je. Ik zit er al een tijdje mee.”

Reacties

De Amsterdamse deken van de Orde van Advocaten: "Zoals u weet ben ik gebonden aan mijn geheimhoudingsplicht". Daarnaast zegt ze onder meer dat "een opname waarop, onder meer, een op uw cursieve tekst lijkende passage te beluisteren is, mij bekend is en ook in mijn onderzoek is betrokken".

Khalid Kasem: "In reactie op uw vragen bericht ik u als volgt. Bovenstaand fragment is onderdeel geweest van het onderzoek door de Deken. Dit heeft tot de conclusies geleid zoals u heeft kunnen lezen in het openbare deel van haar rapportage. Daar heb ik verder niets aan toe te voegen."

'Hans': "Zwijgrecht!"

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties