article image Binnenland

Ministerie hield onderzoek naar mondkapjesdeal tegen

Auteur
Auteur: NieuwNieuws
Datum: 04/04 15:30

Forensisch accountants sloegen alarm

Het ministerie van Volksgezondheid heeft in 2021 een onderzoek naar de beruchte mondkapjesdeal met Relief Goods Alliance tegengehouden. Dat blijkt uit documenten die zijn vrijgegeven na een WOO-verzoek. 

Het ministerie gaf onderzoeksbureau Grand Thornton in februari 2021 zelf de opdracht een onderzoek uit te voeren naar de deal nadat forensisch accountants alarm hadden geslagen. Volgens hen zouden er mogelijk 'onregelmatigheden' bij de deal hebben plaatsgevonden. Twee dagen nadat het ministerie bij Grand Thornton om een onderzoek had gevraagd, sloeg de twijfel bij Volksgezondheid toe. 

Terwijl op het ministerie werd getwijfeld of het onderzoek door moest gaan, men leek te willen vermijden dat de gemaakte deal in de openbaarheid kwam, zag het bureau juist reden om het onderzoek uit te breiden. Er waren bij GT vraagtekens gezet bij de mogelijke winst die de mensen van Relief Goods Alliance, waaronder Sywert van Lienden, hadden gemaakt. 

Enkele dagen later schreef een VWS-ambtenaar in een mail dat de onderzoekers geen toestemming hadden gekregen van het ministerie om het onderzoek te vergroten. "Dit is heel goed nieuws", reageerde een collega. "Klopt, ik was er ook blij mee", aldus de ander. Zodoende bleef de miljoenenwinst van Van Lienden en zijn compagnons, als ook de invloed die toenmalig minister Hugo de Jonge op de deal had, buiten het onderzoek.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties