article image Politiek

'Fel gevecht over ministerposten kabinet-Schoof, BBB hangt tegen'

Auteur
Datum: 07/06 20:44

'PVV en VVD ruziën over ministerie van Financiën'

Het formerende viertal dreigt vertraging op te lopen vanwege de verdeling van de ministersposten voor het kabinet Schoof. PVV, VVD, NSC en BBB ruziën over de posten op verschillende ministeries, meldt De Telegraaf in de podcast Afhameren. Zo zou er discussie zijn ontstaan over de post op het ministerie van Financiën na de benoeming van Dick Schoof als beoogd-premier. Mag de functie op Financiën, die van oudsher wordt geclaimd door de tweede coalitiepartij, worden bekleed door een VVD'er of toch een PVV'er? Dick Schoof is immers een onafhankelijke kandidaat die 'boven' de partijen staat. 

Eerste Kamer

Niet alleen tussen VVD en PVV wordt druk gediscussieerd over de ministersposten, ook BBB zou betrokken zijn. De partij van Caroline van der Plas zou tijdens de onderhandelingen extra kritisch zijn vanwege het grote zetelaantal van BBB in de senaat, en mede daarom ook aansturen op een extra ministerspost. 

Wensenlijstje

Ook zou een aantal beoogd-bewindspersonen achter de schermen invloed uitoefenen op de onderhandelende partijleiders, om zo een goede positie voor henzelf te creëren. Wat kan zorgen voor onhaalbare wenslijstjes. 

'Mensen die achter de schermen klaar staan om bewindspersoon te worden, bemoeien zich volgens betrokkenen met datgene wat de partijleiders moeten uitonderhandelen', aldus De Winther. 

Er heerst rond de kabinetsformatie nog altijd een radiostilte. Op 26 juni moeten de partijen het eens zijn over de ministersposten. Voor die tijd moet ook het debat over de regeringsverklaring worden gehouden. 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties