article image Politiek

‘Moeder’ bewust door ambtenaren geschrapt uit wetstekst, De Jonge fel: ‘Ik sta voor lul’

Auteur
Datum: 18/04 08:55

''Het is all over the place''

Ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben bewust het woord ‘moeder’ uit een wetstekst geschrapt. Minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) was pissig over de wijziging en vond dat hij ‘voor lul’ stond, blijkt uit stukken die zijn vrijgegeven door het ministerie. De ambtenaren vervingen de term ‘moeder’ door ‘ouder uit wie kind geboren is’. 

WhatsApp-berichten 

Toen de SGP-fractie begin maart ontdekte dat het woord ‘moeder’ in de Wet basisregistratie personen werd aangepast, en het AD daar vervolgens over berichtte, gingen alle alarmbellen af bij minister De Jonge, blijkt uit vrijgegeven appverkeer. 

‘’Wat is dit? Zegt me helemaal niks’’, schrijft hij in de ‘Team Minister-groepsapp’. ‘’Het is all over the place, ik heb er niks mee van doen, wil er ook niks mee van doen hebben, dit moet zsm debunked worden.’’

Later die ochtend zou De Jonge fel hebben gereageerd tijdens een overleg met zijn ambtenaren. ‘’Ik sta voor lul’’, zou de minister volgens de krant hebben gezegd. De minister laat die dag van zich horen met een statement op X. De wijziging was ‘’een onnodige fout’’ en wordt rechtgezet, schreef hij. 

Beeld: screenshots uit Woo-document (AD)

Verantwoordelijkheid 

Wie er eigenlijk verantwoordelijk was voor de wetswijziging blijft onduidelijk. D66-staatssecretaris Alexandra van Huffelen is verantwoordelijk voor De Wet basisregistratie personen, de wet waar de wijziging in stond. De handtekening van De Jonge staat echter wel onder de wet. 

Met een nota van wijziging is de term ‘moeder’ weer teruggebracht in de wet. 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties