article image Politiek

Verbazing in NSC-kringen over vertrek bij formatie: ‘Politieke amateurs’

Auteur
Datum: 08/02 09:43

''We beheersen het politieke handwerk niet''

Het abrupte vertrek van Pieter Omtzigt en zijn NSC uit de formatiegesprekken leidt tot felle kritiek binnen de NSC-fractie. Binnen de Kamerfractie is discussie ontstaan over de terugtrekkende beweging van Omtzigt en wordt erkend dat er sprake was van amateurisme, schrijft De Telegraaf. ‘’Dit verdient geen schoonheidsprijs.’’

In Den Haag is men nog altijd verbaasd over het besluit van Pieter Omtzigt om zich terug te trekken uit de formatie. Niet alleen het besluit zorgt voor opgetrokken wenkbrauwen, maar vooral ook de reden om van de onderhandelingstafel te vertrekken. De partijleider zei ‘erg geschrokken’ te zijn van de overheidsfinanciën en daarom niet meer verder te willen met deze gespreksronde. ‘’Bestaanszekerheid bouw je niet met luchtkastelen’’, verklaarde hij. De medeonderhandelaars herkenden zich niet in de woorden van Omtzigt over de overheidsfinanciën. 

Onervarenheid 

‘’Een appje, een appje!’’, een formatiekopstuk kan er een dag na het vertrek van NSC van de formatietafel nog steeds niet bij, schrijft de krant. Vlak voor de bekendmaking hadden de vier partijleiders, Wilders, Yesilgöz, Van der Plas en Omtzigt, een gesprek op het ministerie van Justitie. De NSC-leider meldde die middag dat hij moe was en er even tussenuit wilde. ‘’Pieter, als je wil breken, dan moet je het hier zeggen hè’’, wordt hem verteld. ‘’Ben je geprikkeld? Zie je het nog wel zitten?’’ Omtzigt geeft aan ‘gewoon moe’ te zijn en verlaat het ministerie.

Het besluit om uit de gespreksronde te stappen, werd diezelfde dinsdagmiddag genomen tijdens een fractievergadering. Een brief aan de NSC-leden daarover, bedoeld voor NSC-intimi, lekte voortijdig uit. Het gevolg was complete chaos op de NSC-burelen en paniekerige appjes aan informateur Ronald Plasterk en de andere formatiekopstukken.

Kritiek

In NSC-kringen klinkt verbijstering over de reden om weg te lopen van de onderhandelingstafel, en het paniekvoetbal rond de uitgelekte brief. ‘’Als je had gezegd: er is gewoon geen vertrouwen dat het goed gaat komen, dan had je een beter verhaal gehad dan nu’’, vertelt een bron aan de krant. Er is geen sprake van een ‘tweestrijd’ binnen de fractie, bevestigt een ingewijde aan de krant, maar er leven wel ‘aanhoudende zorgen’ over de rechtstaat. ‘’Maar het gaat niet alleen om zeggen, maar ook om doen…’’

‘’De vakkennis van onze mensen is volledig op orde. Maar ze beheersen het politie handwerk nog niet’’, aldus een andere NSC’er.

Woensdag werd bekend dat Omtzigt ‘doodmoe’ is en thuis wil uitrusten na alle formatieperikelen. Ronald Plasterk zat woensdagavond rond de tafel met de partijleiders van PVV, VVD en BBB om te praten over de nieuwe ontwikkelingen, maar de NSC-leider weigerde zich aan te sluiten bij het gesprek.

Het is nu wachten op het eindverslag van Ronald Plasterk. Hij moet het verslag uiterlijk deze week sturen naar de Tweede Kamer. 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties