article image Politiek © Talpa

Week van de waarheid voor kabinetsformatie: alle ogen gericht op Pieter Omtzigt en Dilan Yesilgöz

Auteur
Datum: 04/03 09:50

Komt het initiatief straks bij Frans Timmermans te liggen?

Het wordt een cruciale week voor de kabinetsformatie. Informateur Kim Putters trapt de week af door koppeltjes bij elkaar te zetten. Maandag schuiven eerst Dilan Yesilgöz (VVD) en Pieter Omtzigt (NSC) aan, vervolgens komen ook Geert Wilders (PVV) en Caroline van der Plas (BBB) langs.

Tekst gaat verder onder de video. 

Het grote gedoogcircus

Informateur Putters moet over een week zijn eindverslag naar de Tweede Kamer sturen, en dus moeten er langzaamaan knopen worden doorgehakt Tijdens de week van de waarheid voor de formatie van een rechts kabinet, zijn alle ogen gericht op Omtzigt en Yesilgöz. PVV en BBB zetten zich namelijk openlijk in voor een meerderheidskabinet met NSC en VVD, maar Omtzigt en Yesilgöz hebben daar op verschillende manieren barrières voor opgeworpen.

VVD-leider Yesilgöz zette de formatie meteen op scherp door te zeggen dat haar partij een centrumrechts kabinet enkel zal gedogen. Omtzigt wil niet in een meerderheidskabinet stappen met de PVV van Geert Wilders, maar zegt momenteel wel open te staan voor een minderheidskabinet of een ‘breed extraparlementair kabinet’. De VVD is in de afgelopen maanden iets bijgedraaid: de liberalen staan open voor een extraparlementair kabinet, maar alleen als het NSC van Pieter Omtzigt ook bewindspersonen levert aan zo’n kabinet.

Schokkende details 

Telegraaf-journalist Wouter de Winther kwam afgelopen vrijdag met schokkende onthullingen over de formatieonderhandelingen in zijn podcast 'Afhameren'. Bronnen rond de formatie meldden aan De Winther dat Pieter Omtzigt wispelturig gedrag vertoont, en dat men zich daarom afvraagt of er wel zaken valt te doen met de NSC-leider. Tijdens de 2 maanden durende onderhandelingen met informateur Ronald Plasterk zou Omtzigt ‘’irrationeel en emotioneel’’ gedrag hebben vertoond.

Frans Timmermans

Mocht de poging over rechts mislukken, dan komt het initiatief bij PvdA/GL-leider Frans Timmermans te liggen. Of Putters die optie ook gaat verkennen, hield hij afgelopen week in het midden. Hij zal de aankomende dagen eerst met de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB praten.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties